کولیک

کولیت اولسراتیو نوعی بیماری التهابی مزمن است که در آن مخاط معقد و روده بزرگ دچار التهاب و زخم یا اولسرهای کوچک می گردد. اوج این بیماری در سنین ۱۵-۳۰سالگی و۵۰-۶۰ سالگی است. 

 

1717710628381213109552268213321523018385

علایم این بیماری دل درد، تب، اسهال، اسهال خونی، کاهش وزن و گاهی سیروز کبدی و بزرگ شدن طحال می باشند.

علت این بیماری نامشخص است اما بیماری خود ایمنی یا وجود نوعی عامل باکتریایی یا ویروسی از جمله دلایل آن عنوان شده است.

مشکلات تغذيه اي در کولیت اولسراتیو:

·         کم خوني به خاطر از دست دادن خون و دريافت کم غذا. باريک و تنگ شدن مجرای گوارشی که منجر به تجمع گاز، تهوع، رشد بيش از حد باکتري ها و اسهال مي شود.

·         دردشکمي، تهوع، استفراغ، تجمع گاز در روده و اسهال خونی.

·         تنفر از غذا، اضطراب و ترس از غذا خوردن.

·         التهاب و برداشت بخش هايي از روده با جراحی که به اسهال و سوء جذب بیش تر مواد غذایی منجر مي شود.

·         از دست دادن وزن در اثر اسهال و سوء جذب و دریافت غذایی کم.

untitled223

توصیه های غذایی:

ü      غذاها باعث بروز این بیماری نمی شوند، اما بعضی غذاها علائم این بیماری را بدتر می کنند.

ü      غذاهای مضر در این بیماری: شیر، غذاهای چرب، کافئین (موجود در چای، قهوه و شکلات)، غذاهای حاوی فیبر زیاد، قند های مصنوعی، نوشیدنی های گاز دار، غذاهای پر ادویه، ترشی و فلفل تند.

ü      بهتر است یک دفتر داشته باشید و در آن چیزهایی را که می خورید و علائمی که به شما دست می دهد را بنویسید.

ü      اگر کاهش وزن شدید داشیتد، بهتر است با یک متخصص تغذیه مشورت کنید.

ü      تعداد وعده های غذایی باید زیاد و حجم غذا در هر وعده کم باشد.

ü      غذاهای حاوی پره بیوتیک و پروبیوتیک مصرف کنید.

برای کاهش نفخ:

·         میوه‌ ها به دفعات و در هر وعده به میزان کم میل شوند.

·         از مصرف هندوانه، کلم، موز، پیاز و سیر اجتناب شود.

·         حبوبات قبل از پختن خیسانده شوند و پس از دور ریختن آب آن پخته شوند.

مصرف رازیانه، زیره و نعناع به رفع نفخ کمک می کند.

غذاهای غیر مجاز در کولیت اولسراتیو:

ماست میوه ای، شیر کامل، بستنی، گوشت سرخ کرده، هات داگ، گوشت های رشته رشته ای، تخم مرغ نیمرو، انواع لوبیا، نخود سبز، غلات سبوس دار و بیسکوئیت سبوس دار، برنج قهوه ای، چغندر، بروکلی، کلم بروکسل، گل کلم، ذرت، خردل، شلغم، قارچ، بامیه، پیاز، هویج، فلفل، پوست سیب زمینی، اسفناج، کدوی زمستانی، میوه های خام، کمپوت های آماده، میوه های خشک نظیر کشمش، لواشک، چای، قهوه، کولا، نوشیدنی های گازدار، الکل، شربت ها، قند های مصنوعی، آدامس ها و آبنبات های بدون قند.

غذاهای مجاز در کولیت اولسراتیو:

کره، شیر خشک بدون چربی یا کم چربی، ماست، ماست کفیر، پنیر کم چربی، شیر بدون لاکتوز، گوشت خوب پخته شده و ترد، مرغ، ماهی، تخم مرغ، محصولات سویای بدون چربی، نان سفید، ماکارونی، بیسکوئیت ترد یا بدون سبوس، سبزیجات پخته شده، سیب زمینی بدون پوست، کاهو، آب سبزیجات، موز رسیده، سیب بدون پوست، خربزه رسیده، میوه های پخته شده و کنسرو شده بدون شکر، روغن ها به خصوص کانولا و زیتون (در حد کمتر از ۳ قاشق غذاخوری در روز).

رژيم غذايي مناسب در کولیت اولسراتیو:

·         يك رژيم غذايي مناسب بايد از تمام گروه‌ هاي غذايي (گوشت، ماهي، مرغ،  لبنيات (ماست و کشک و پنیر)، نان و غلات، ميوه ‌ها و روغن‌ هاي گياهي)  ‌تشكيل شود.

·         مایعات فراوان باید مصرف شود تا مایعات از دست رفته بدن جبران شود.

·         از مواد غذایی که برای فرد، ایجاد مشکلات گوارشی می کنند باید پرهیز شود.

·         مكمل های غذايي مانند مولتي ويتامين ها نيز در جبران ساير كمبودها موثر است. یک راه‌  پیشگیری از ابتلا به کولیت اولسراتیو  مصرف روزانه دو تا سه قاشق غذا خوری روغن زیتون می باشد. 

 

خیابان هزارجریب-دانشگاه علوم پزشکی اصفهان -دانشکده تغذیه وعلوم غذایی

تلفن مستقیم دانشکده ۳۶۶۸۸۴۸۷

فاکس۳۶۶۸۱۳۷۸

آدرس پست الکترونیکی دانشکدهpr_nutr@mui.ac.ir

کاربران آنلاین

هم‌اکنون ۰ کاربر آنلاین هستند.

ورود کاربر

CAPTCHA
این سؤال جهت بررسی این است که آیا شما یک بازدید کننده انسانی هستید یا نه، و برای جلوگیری از ارسال اسپم خودکار.
CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.
شنبه, ۳۱ شهريور, ۱۳۹۷