رفتن به محتوای اصلی
x

معرفی آزمایشگاه

دانشکده تغذیه و علوم غذایی

آزمایشگاه دانشکده تغذیه و علوم غذایی با تاسیس دانشکده تغذیه در سال 1373  در راستای انجام امور آموزشی و پژوهشی مرتبط با دانشجویان رشته­ های تغذیه و بهداشت در کلیه مقاطع تحصیلی شروع به فعالیت نمود. در حال حاضر آزمایشگاه‌های دانشکده تغذیه و علوم غذایی شامل چهار بخش شیمیایی، میکروبیولوژی، مولکولی و آنالیز دستگاهی پیشرفته می‌باشد که آموزش و تحقیقات مرتبط با مقاطع کارشناسی و تحصیلات تکمیلی دانشجویان در حوزه غذا و تغذیه را عهده ­دار می­ باشد.

بطورکلی آزمایشگاه مواد غذایی نقش مهمی در شناسایی عوامل تاثیرگذار بر کیفیت و سلامت غذا دارد و به منظور جلوگیری از شیوع مسمومیت ­های غذایی، عوامل میکروبی و شیمیایی در نمونه­ های غذایی نقش مهمی را ایفا می ­کند.

در سال 1393 آزمایشگاه های شیمی و میکروبیولوژی براساس آیین ­نامه تاسیس و بهره­ برداری آزمایشگاه­ های همکار و مجاز کنترل مواد و فراورده ­های خوردنی و آشامیدنی از معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان مجوز فعالیت بعنوان آزمایشگاه مجاز معاونت غذا و دارو را دریافت نمود. از آن پس آزمون­ های تخصصی مواد غذایی به دامنه کاری آزمایشگاه اضافه گردید. تمامی کارگاه ­ها و کارخانجات تولید کننده محصولات خوراکی و آشامیدنی مشمول دریافت خدمات آزمایشگاهی می‌باشند. 

هدف اصلی این مرکز، انجام تست‌های تخصصی آزمایشگاهی است که با توجه به تجهیزات و تخصص پرسنل موجود در آزمایشگاه قابل انجام است. در نتیجه نمونه‌های مواد غذایی از کارگاه­ ها و کارخانجات تولید کننده محصولات خوراکی و آشامیدنی سطح استان اصفهان جهت بررسی خواص میکروبی و شیمیایی و در نهایت مقایسه کیفیت و سلامت فرآورده‌های غذایی با استاندارد ملی، به آزمایشگاه مجاز معاونت غذا و دارو دانشکده تغذیه و علوم غذایی ارجاع داده می‌شود. بطوریکه این آزمایشگاه با بیش از 50 کارخانه و کارگاه تولید کننده مواد غذایی، قرارداد پایش کیفیت و سلامت فراورده­ های تولیدی در سطح استان اصفهان را دارد. به منظور تسهیل روند پذیرش و صرفه جویی در زمان و هزینه مراجعه کنندگان، روند پذیرش به صورت آنلاین انجام می­ پذیرد. لذا همه­ ی افراد حقیقی و حقوقی می­ توانند با مراجعه به آزمایشگاه یا وب سایت آزمایشگاه یا تماس تلفنی از نحوه و میزان خدمات این آزمایشگاه مطلع شوند. 

اهداف و توانمندی ها

اهداف، برنامه‌ عملیاتی، توانمندی‌های آزمایشگاهی و آموزشی:

 

  • اهداف
  • تربیت نیروی انسانی دانا، کارآمد و متعهد به ارزش‌های اسلامی و اصول علمی و فنی با انگیزه مردمی در سطوح کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترای تخصصی برای ارتقای سلامت جامعه و گسترش دانش و تولید علم در زمینه غذا و تغذیه
  • توسعه کمی و کیفی تجهیزات و خدمات آزمایشگاه
  • تلاش جهت متمرکز نمودن و ساماندهی امکانات و تجهیزات موجود
  • تطبیق اهداف، خدمات و رویکردهای آزمایشگاه با نیازهای صنعت غذا استان و کشور
  • تطبیق اهداف آزمایشگاه با نیازهای دانشجویان و محققین
  • توجه به موضوع آموزش برای پژوهش و فراهم نمودن زمینه همکاری‌های علمی با افراد و مراکز علمی، سازمان‌های دولتی و غیر دولتی داخلی براساس ضوابط دانشگاه
  • انجام پژوهش‌های بنیادی و کاربردی در حوزه های تخصصی غذا و تغذیه

 

 

  • برنامه‌ عملیاتی و توانمندی‌های آزمایشگاهی و آموزشی
  • برنامه ­ریزی در تهیه و تدوین ضوابط، مقررات و نوشتن دستورالعمل­ های استاندارد
  • پذیرش نمونه ­های مواد خوراکی به صورت آنلاین به منظور تسهیل روند پذیرش و صرفه جویی در زمان و هزینه مراجعه کنندگان محترم
  • بررســی و انجام آزمایش­ های کنترل کیفیت و سلامت مواد اولیه و فراورده­ های تولیدی در کارگاه و کارخانجات تولید کننده محصولات خوراکی و آشامیدنی
  • انجام آزمون ­های کنترل فیزیکو شیمیایی و میکروبی آبمیوه و کنسانتره، ادویه­ جات، انواع شربت و مربا، انواع شکلات، تافی، پودر قهوه و کاکائو، انواع قند، شکر و سایر مواد قندی، حبوبات و فرآورده­ های آن، روغن ­ها و چربی ­ها، سبزیجات خشک، منجمد  وتازه، شیر و فراوره­ های لبنی، غلات و فراورده­ های آن، کمپوت و کنسرو، گوشت و فراورده­ های گوشتی بر اساس استاندارد­های ملی
  • بررسی موارد عدم انطباق ­ها با استانداردهای علمی و ارائه راهکارهای مناسب جهت اصلاح روش ­های مرسوم
  • نظــارت بر نحوه نگهداری و اســتفاده صحیح و کالیبراســیون لوازم و تجهیزات آزمایشگاه
  • آموزش مسئولین فنی­ کارخانجات و کارگاه­ های تولیدکننده محصولات خوراکی و آشامیدنی
  • همکاری در آموزش دانشجویان معرفی شده از طریق مراجع ذیربط
  • ارائه خدمات آموزشی به فراگیران رشته ­های بهداشت و ایمنی مواد غذایی و علوم تغذیه دانشکده
  • مشارکت و همکاری  با سازمان‌ها و صنایع جهت انجام پروژه های تحقیقاتی و کاربردی در عرصه نظام سلامت
  • ایجاد بانک مواد مصرفی برای استفاده مشترک دانشجویان و محققین از مواد گران قیمت در مسیر صرفه جویی ریالی و ارزی و حل مشکلات تحقیق
  • امکان اشتراک گذاری امکانات و تجهیزات آزمایشگاهی و پتانسیل اعضای هیات علمی و کارشناسان آزمایشگاهی دانشکده ها و مراکز تحقیقاتی مرتبط در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان. با هدف تسهیل استفاده از حداکثر امکانات موجود و کاهش هزینه­ های موازی و تکراری

 

 

فعالیت ­ها

خدماتی

  • عقد قرارداد با  کارگاه­ ها و کارخانجات تولید کننده محصولات خوراکی و آشامیدنی سطح استان اصفهان جهت پایش کیفیت و سلامت و در نهایت مقایسه با مشخصات فنی و ضوابط ذکر شده در سازمان غذا و دارو و سازمان ملی استاندارد ایران
  • برگزاری کلا­س­ های عملی آزمایشگاه و تکنیک­ های آزمایشگاهی بر اساس سر فصل­ واحدهای درسی فراگیران مقاطع تحصیلی کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترای تخصصی

اعضاء

رئیس آزمایشگاه:

نام و نام خانوادگی دکتر محمد حسین روحانی

مرتبه علمیعضو هیات علمی دانشکده تغذیه و علوم غذایی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان                                      

 ایمیل:    sm_rouhani@nutr.mui.ac.ir

تلفن: 39723151-031

 

مسئول فنی آزمایشگاه:

نام و نام خانوادگی دکتر زهرا اسفندیاری

مرتبه علمیعضو هیات علمی دانشکده تغذیه و علوم غذایی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان                                      

ایمیل: z.esfandiari@nutr.mui.ac.ir

تلفن: 39723155-031

 

 

کارشناسان:

سرکار خانم مریم رجبی

سرکار خانم عارفه عرفانی

سرکار خانم حدیث علی اکبری

تلفن: 39723152-031