آزمایشگاه دانشکده تغذیه و علوم غذایی با تاسیس دانشکده تغذیه در سال 1373 در راستای انجام امور آموزشی و پژوهشی مرتبط با دانشجویان رشته های تغذیه و بهداشت در کلیه مقاطع تحصیلی شروع به فعالیت نمود. در حال حاضر آزمایشگاههای دانشکده تغذیه و علوم غذایی شامل چهار بخش شیمیایی، میکروبیولوژی، مولکولی و آنالیز دستگاهی پیشرفته میباشد که آموزش و تحقیقات مرتبط با مقاطع کارشناسی و تحصیلات تکمیلی دانشجویان در حوزه غذا و تغذیه را عهده دار می باشد.
بطورکلی آزمایشگاه مواد غذایی نقش مهمی در شناسایی عوامل تاثیرگذار بر کیفیت و سلامت غذا دارد و به منظور جلوگیری از شیوع مسمومیت های غذایی، عوامل میکروبی و شیمیایی در نمونه های غذایی نقش مهمی را ایفا می کند.
در سال 1393 آزمایشگاه های شیمی و میکروبیولوژی براساس آیین نامه تاسیس و بهره برداری آزمایشگاه های همکار و مجاز کنترل مواد و فراورده های خوردنی و آشامیدنی از معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان مجوز فعالیت بعنوان آزمایشگاه مجاز معاونت غذا و دارو را دریافت نمود. از آن پس آزمون های تخصصی مواد غذایی به دامنه کاری آزمایشگاه اضافه گردید. تمامی کارگاه ها و کارخانجات تولید کننده محصولات خوراکی و آشامیدنی مشمول دریافت خدمات آزمایشگاهی میباشند.
هدف اصلی این مرکز، انجام تستهای تخصصی آزمایشگاهی است که با توجه به تجهیزات و تخصص پرسنل موجود در آزمایشگاه قابل انجام است. در نتیجه نمونههای مواد غذایی از کارگاه ها و کارخانجات تولید کننده محصولات خوراکی و آشامیدنی سطح استان اصفهان جهت بررسی خواص میکروبی و شیمیایی و در نهایت مقایسه کیفیت و سلامت فرآوردههای غذایی با استاندارد ملی، به آزمایشگاه مجاز معاونت غذا و دارو دانشکده تغذیه و علوم غذایی ارجاع داده میشود. بطوریکه این آزمایشگاه با بیش از 50 کارخانه و کارگاه تولید کننده مواد غذایی، قرارداد پایش کیفیت و سلامت فراورده های تولیدی در سطح استان اصفهان را دارد. به منظور تسهیل روند پذیرش و صرفه جویی در زمان و هزینه مراجعه کنندگان، روند پذیرش به صورت آنلاین انجام می پذیرد. لذا همه ی افراد حقیقی و حقوقی می توانند با مراجعه به آزمایشگاه یا وب سایت آزمایشگاه یا تماس تلفنی از نحوه و میزان خدمات این آزمایشگاه مطلع شوند.
اهداف و توانمندی ها
اهداف، برنامه عملیاتی، توانمندیهای آزمایشگاهی و آموزشی:
- اهداف
- تربیت نیروی انسانی دانا، کارآمد و متعهد به ارزشهای اسلامی و اصول علمی و فنی با انگیزه مردمی در سطوح کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترای تخصصی برای ارتقای سلامت جامعه و گسترش دانش و تولید علم در زمینه غذا و تغذیه
- توسعه کمی و کیفی تجهیزات و خدمات آزمایشگاه
- تلاش جهت متمرکز نمودن و ساماندهی امکانات و تجهیزات موجود
- تطبیق اهداف، خدمات و رویکردهای آزمایشگاه با نیازهای صنعت غذا استان و کشور
- تطبیق اهداف آزمایشگاه با نیازهای دانشجویان و محققین
- توجه به موضوع آموزش برای پژوهش و فراهم نمودن زمینه همکاریهای علمی با افراد و مراکز علمی، سازمانهای دولتی و غیر دولتی داخلی براساس ضوابط دانشگاه
- انجام پژوهشهای بنیادی و کاربردی در حوزه های تخصصی غذا و تغذیه
- برنامه عملیاتی و توانمندیهای آزمایشگاهی و آموزشی
- برنامه ریزی در تهیه و تدوین ضوابط، مقررات و نوشتن دستورالعمل های استاندارد
- پذیرش نمونه های مواد خوراکی به صورت آنلاین به منظور تسهیل روند پذیرش و صرفه جویی در زمان و هزینه مراجعه کنندگان محترم
- بررســی و انجام آزمایش های کنترل کیفیت و سلامت مواد اولیه و فراورده های تولیدی در کارگاه و کارخانجات تولید کننده محصولات خوراکی و آشامیدنی
- انجام آزمون های کنترل فیزیکو شیمیایی و میکروبی آبمیوه و کنسانتره، ادویه جات، انواع شربت و مربا، انواع شکلات، تافی، پودر قهوه و کاکائو، انواع قند، شکر و سایر مواد قندی، حبوبات و فرآورده های آن، روغن ها و چربی ها، سبزیجات خشک، منجمد وتازه، شیر و فراوره های لبنی، غلات و فراورده های آن، کمپوت و کنسرو، گوشت و فراورده های گوشتی بر اساس استانداردهای ملی
- بررسی موارد عدم انطباق ها با استانداردهای علمی و ارائه راهکارهای مناسب جهت اصلاح روش های مرسوم
- نظــارت بر نحوه نگهداری و اســتفاده صحیح و کالیبراســیون لوازم و تجهیزات آزمایشگاه
- آموزش مسئولین فنی کارخانجات و کارگاه های تولیدکننده محصولات خوراکی و آشامیدنی
- همکاری در آموزش دانشجویان معرفی شده از طریق مراجع ذیربط
- ارائه خدمات آموزشی به فراگیران رشته های بهداشت و ایمنی مواد غذایی و علوم تغذیه دانشکده
- مشارکت و همکاری با سازمانها و صنایع جهت انجام پروژه های تحقیقاتی و کاربردی در عرصه نظام سلامت
- ایجاد بانک مواد مصرفی برای استفاده مشترک دانشجویان و محققین از مواد گران قیمت در مسیر صرفه جویی ریالی و ارزی و حل مشکلات تحقیق
- امکان اشتراک گذاری امکانات و تجهیزات آزمایشگاهی و پتانسیل اعضای هیات علمی و کارشناسان آزمایشگاهی دانشکده ها و مراکز تحقیقاتی مرتبط در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان. با هدف تسهیل استفاده از حداکثر امکانات موجود و کاهش هزینه های موازی و تکراری
فعالیت ها
خدماتی
- عقد قرارداد با کارگاه ها و کارخانجات تولید کننده محصولات خوراکی و آشامیدنی سطح استان اصفهان جهت پایش کیفیت و سلامت و در نهایت مقایسه با مشخصات فنی و ضوابط ذکر شده در سازمان غذا و دارو و سازمان ملی استاندارد ایران
- برگزاری کلاس های عملی آزمایشگاه و تکنیک های آزمایشگاهی بر اساس سر فصل واحدهای درسی فراگیران مقاطع تحصیلی کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترای تخصصی
اعضاء
رئیس آزمایشگاه:
نام و نام خانوادگی: دکتر محمد حسین روحانی
مرتبه علمی : عضو هیات علمی دانشکده تغذیه و علوم غذایی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
ایمیل: sm_rouhani@nutr.mui.ac.ir
تلفن: 39723151-031
مسئول فنی آزمایشگاه:
نام و نام خانوادگی: دکتر زهرا اسفندیاری
مرتبه علمی : عضو هیات علمی دانشکده تغذیه و علوم غذایی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
ایمیل: z.esfandiari@nutr.mui.ac.ir
تلفن: 39723155-031
کارشناسان:
سرکار خانم مریم رجبی
سرکار خانم عارفه عرفانی
سرکار خانم حدیث علی اکبری
تلفن: 39723152-031